Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: NALEWKA JARZĘBINOWA
Składniki:
Składniki: 2 kg owoców jarzębiny
1 / czystej wódki
40-50 dag cukru.
Sposób przygotowania:
Gałązki z lekko przemrożonymi owocami szybko opłukać, osączyć, owoce oderwać od gałązek, obsuszyć w lekko nagrzanym piekarniku, wsypać do gąsiorka, zalać wódką, Gąsiorek zakorkować i pozostawić na 1-2 ty-godnie, później nalewkę zlać do butelek i za-korkować. Do gąsiorka z owocami wsypać cukier, zakorkować gąsiorek i pozostawić tak długo, aż cukier rozpuści się. Słodką nalewkę z gąsiorka zlać do szklanego lub emaliowanego naczynia, dodać pierwszą alkoholową nalewkę, wymieszać, przecedzić przez lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Nalewkę wlać do butelek, dobrze zakorkować, przy-kleić na butelkach karteczki z nazwą i datą sporządzenia. Przechowywać w ciemnym miejscu. Nalewka powinna dojrzewać przy-najmniej 2-3 miesiące.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"