Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KOMPOT Z DERENIA
Składniki:
Składniki: 1 kg oczyszczonych owoców
30 dag cukru
0
51 wody.
Sposób przygotowania:
Dojrzałe owoce przebrać, umyć, osączyć z wody, usunąć pestki i włożyć do wody gotującej się z cukrem, szybko zagotować i przelać do czystych stoików, zamknąć wieczkami. Gorące słoiki wstawić do garnka z dnem wyłożonym drewnianymi listewkami lub gazetami, wlać gorącą wodę i pasteryzować (gotować) 1 X15 minut w zależności od wielkości słoików. Przechowywać w chłodnym, suchym, zaciemnionym miejscu. Kompot z derenia można wykorzystać do sporządzania deserów (np. galaretek) lub łączyć z innymi łagodnymi kompotami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"