Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KOMPOT Z MIRABELEK
Składniki:
Składniki: 1 kg dojrzałych
jędrnych mirabelek
3/4 I wody
25-30 dag cukru.
Sposób przygotowania:
Mirabelki przebrać, umyć, osączyć z wody, usunąć ogonki, włożyć do czystych słoików. Wodę zagotować z cukrem i zalać gorącą zalewą owoce w słoikach do wysokości około 3 cm poniżej brzegu stoika. Słoiki zamknąć pokrywka-mi, wstawić do garnka z dnem wyłożonym listew-kami drewnianymi lub gazetami, wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury stoików, garnek przykryć i gotować (pasteryzować) przez 15-20 minut na małym ogniu (owoce wówczas nie rozpadną się). Po tym czasie słoiki wyjąć, ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Kompot można wykorzystać do sporządzania zup i deserów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"