Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Marmolada wieloowocowa
Składniki:
Składniki: 50 dag Tarniny
50 dag derenia
50 dag głogu
50 dag jabłek
1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Owoce przebrać, umyć, usunąć pestki. Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie owoce wymieszać, rozgotować z niewielką ilością wody, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Do rondla włożyć przecier owocowy i odparować (gotując) stale mieszając, aby nie przypalił się. Następnie dodać cukier i dalej smażyć (około 20 minut) stale mieszając. Gorącą marmoladę przełożyć do czystych słoików, zamknąć wieczkami, słoiki przykryć kocykiem i powoli ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Marmolada doskonale smakuje z pieczywem, można z nią piec rogaliki, bułeczki, kruche ciasteczka, smarować roladę biszkoptową, ranty tortowe, pierniki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"