Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Dżem z jarzębiny i jabłek
Składniki:
Składniki: 1 kg oczyszczonych owoców z jarzębiny
1 kg jabłek antonówek
> kg cukru.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne, ugotować w niedużej ilości wody, owoce wyjąć, kompot odparować do pół litra, do-dać cukier, zagotować. Owoce jarzębiny przebrać, umyć, osączyć, dodać do wrzącej wody (2 litry), chwilę pogotować, odcedzić. Do gorącego syropu z jabłek włożyć ugotowane jabłka i jarzębinę, smażyć na wolnym ogniu do przezroczystości. Czyste słoiki napełnić dżemem, zamknąć pokryw- karni, ochłodzić. Słoiki przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Podawać jako dodatek do pieczywa i mięs pieczonych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"