Potrawa: PŁUCKA Z DZIKA W WINIE |
Składniki: Składniki: płucka i serce z dzika 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 10 dag cebuli 5 dag urasta 3 dag mąki pół szklanki czerwonego wytrawnego wina pół cytryny 1 łyżeczka cukru parę ziaren pieprzu pól listka laurowego pól łyżki bardzo drobno pokrajanej zielonej pietruszki. Zalewa: 200 ml octu 300 ml wody parę ziaren ziela angielskiego f0 ziaren jałowca 5 ziaren pieprzu 1 listek laurowy. |
Sposób przygotowania: Płucka i serce umyć, skrzepy krwi usunąć, namoczyć na 2-3 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem paru łyżek octu i soli, później płucka płukać tak długo, aż krew zostanie usunięta. Przygotować zalewę: wodę zagotować z przyprawami, ochłodzić. Płucka i serce włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić na 12 godzin do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, podzielić na cząstki. Mięso włożyć do garnka, dodać rozdrobnione warzywa, wlać przegotowaną i osoloną wodę i gotować na małym ogniu, co pewien czas odwrócić mięso, aby równomiernie ugotowało się. Ugotowane płucka i serce wyjąć, ochłodzić i pokrajać w drobną kostkę. Przygotować sos: na rozgrzany tłuszcz w rondlu włożyć drobno pokrajaną cebule, oprószyć mąką, poddusić (zasmażka po-winna być biała), rozprowadzić częścią przecedzonego wywaru z płucek, dodać wino, sok z cytryny, przyprawy, doprawić do smaku solą i cukrem, chwilę pogotować (sos powinien być zawiesisty). Do sosu włożyć rozdrobnione płucka i serce, zieloną pietruszkę i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu, często mieszając, aby potrawa nie przypaliła się. Podawać z kaszą gryczaną, perłową lub ziemniakami z dodatkiem ostrych surówek. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |