Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Comber dziczy w cieście
Składniki:
Comber
100 g słoniny
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
po pół łyżeczki rozmarynu i tymianku
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1 listek laurowy 1 goździk
sól
masło. Ciasto: 1 szklanka mąki
sól
1 łyżka masła
1 żółtko
pół szklanki gorącej wody. Sos: 4 łyżki tartego chrzanu
pół szklanki soku z porzeczek
pół szklanki soku z wiśni
1 łyżeczka francuskiej musztardy
sok z 1 cytryny
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Składniki sosu wymieszać i schłodzić w lodówce. Comber umyć, mocno wygnieść ręką, sparzyć wrzątkiem, obwiązać szpagatem. Dno rondla wyłożyć plastrami słoniny, dodać zioła i korzenie, pokrojone w plasterki jarzyny. Na tym ułożyć comber, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Ciasto zagnieść, wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Ułożyć na nim uduszone mięso, jarzyny i słoninę. Całość dokładnie oblepić, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny, często polewając tłuszczem. Przed podaniem ciasto delikatnie zdjąć i odrzucić, a mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami. Osobno, w sosjerce podać schłodzony sos.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"