Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlety z dzika nadziewane szynką i serem
Składniki:
Składniki: 60 dag skruszałego schabu bez kości z dzika
5 dag szynki
5 dag żółtego sera
1 jajko
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku
tarta bufka
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Skruszałe mięso umyć, osączyć z wody, pokrajać w plastry w poprzek włókien (po 2 na osobę), lekko rozbić uważając, aby nie uszkodzić tkanki mięsnej, natrzeć roztartym czosnkiem z solą, lekko oprószyć pieprzem i po-zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Szynkę i żółty ser pokrajać w cienkie plasterki, mniejsze od plasterków mięsa. Na środek 4 plasterków mięsa położyć plasterki szynki i żółtego sera, przykryć pozostałymi plastrami mięsa, brzegi kotletów spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą, bawełnianą nitką. Przygotowane kotlety obtoczyć w mące, później w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, parokrotnie przewracając kotlety, pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1-2 minuty, aby mięso „doszło" (dosmażyło) i było soczyste. Podawać z frytkami, ziemniakami puree, surówkami, cykorią, czerwoną kapustą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"