Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: PILAW Z KUROPATWY
Składniki:
Składniki: 25 g obranych migdałów
25 g orzechów pistacjowych
30 ml (2 łyżki stołowe) oleju
1 mata cebulka dokładnie posiekana
2 piersi kuropatwy pokrajane na ćwiartki
5 ml (1 łyżka) szafranu
125 ml delikatnego rosołu z kuropatwy lub kurczaka
lub też wody
2 łyżki stołowe cukru
45 ml (3 łyżki stołowe) wody
skórka otarta z jednej pomarańczy
100 g długiego ryżu.
Sposób przygotowania:
Obsmażyć migdały i orzechy pistacjowe na oleju i od-stawić. Obrumienić delikatnie cebulę i również odstawić. Zrumienić piersi kuropatwy na złoty kolor, dodać szafran i rosół, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut aż zmięknie. W czasie duszenia mięsa ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie miękki, odlać i trzy-mać w cieple. Rozpuścić cukier w wodzie, dodać skórkę pomarańczową i ugotować gęsty syrop. Ułożyć kawałki kuropatwy z cebulą i orzechami na ryżu, dodać sos od kuropatwy i polać syropem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"