Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: BEFSZTYK WALIZECZKA
Składniki:
W latach trzydziestych uważano powszechnie
że jedzenie krwistych befsztyków pobudza w mężczyźnie żądzę i temperament. Składniki: 2 grube befsztyki z polędwicy
25 g grzybów
8 ostryg
sól
pieprz
10 ml (2 łyżeczki od herbaty) oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Befsztyki przeciąć w poprzek (nie docinając do końca). rozłożyć i ułożyć na każdym kawałku 4 ostrygi i połowę porcji grzybów. Złożyć i zaszyć mocną nitką. Posmarować oliwą i smażyć na gorącym ruszcie przez 5 minut po każdej stronie według własnego gustu. Przed podaniem usunąć nici.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"