Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: DZIKA KACZKAW SOSIE CZEKOLADOWYM
Składniki:
Składniki: 1 dzika kaczka
2 cebule pokrajane w plaster-ki
2 marchwie pokrajane w plasterki. 15 ml (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek
60 ml (4 tytki stalowe) octu winne-go
1l3 butelki białego
wytrawnego wina
pęczek tymian-ku
1 liść laurowy
50 g ciemnej czekolady
sok z jednej cytryny
czarny pieprz i sól do smaku. Warzywa: po 100 g ziemniaków
selera i marchwi pokrojonych w plasterki
2 łyżki stołowe masła.
Sposób przygotowania:
Osuszyć kaczkę i pozakłuwać widelcem. W żaroodpornym naczyniu obrumienić na brązowo cebulę i marchew na oliwie z oliwek i odstawić. Umieścić kaczkę w naczyniu z oliwą i obrumienić na brązowo ze wszystkich stron. Również odstawić. Wlać ocet do naczynia i podgrzewać, dopóki prawie cały nie odparuje. Dodać wino, cebulę, marchew, przyprawy i kaczkę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny (aż kaczka będzie miękka). Wyjąć kaczkę, podzielić na porcje. Nie do-puścić do ostygnięcia. Zebrać tłuszcz z garnka i wymieszać z czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać sos do sosjerki i utrzymywać w ciepłym stanie. Usmażyć warzywa na maśle na dużej patelni pod przykryciem. Następnie wyło-żyć na półmisek, na środku ułożyć kaczkę i polać sosem. W oryginalnym przepisie pieczeń tę sporządza się z wołowiny, ale można ją również przyrządzić z sarny.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"