Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sałatka z bażanta Hemingwaya
Składniki:
Hemingway był nie tylko wspaniałym pisarzem. ale również wytrawnym myśliwym i zapalonym wędkarzem. Słynął z tego
że z upolowanej zwierzyny sam przyrządzał potrawy. Składniki: 1 bażant
1 średniej wielkości por
łyżka masła
25 dag czerwonej soczewicy
1 łyżeczka pieprzu
1 listek laurowy
25 g białego wytrawnego wina
pól szklanki śmietany
sól
1 litr wody.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć i włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem ziaren pieprzu i listka laurowego. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Bażanta wyjąć z wody, mięso oddzielić od kości, pokrajać na małe kawałki. Soczewicę zagotować w rosole z bażanta. Por oczyścić, umyć, pokrajać w krążki i włożyć na chwilę do wrzącej osolonej wody. Na rozgrzanym w patelni maśle podsmażyć rozdrobnione mięso, dodać soczewicę i pory, chwilę poddusić, doprawić do smaku. Śmietanę połączyć z białym winem. Potrawę podawać z dodatkiem pieczywa, zielonej sałaty. Uzyskany sos śmietanowy można podać oddzielnie w sosjerce lub polać nim potrawę tuż przed podaniem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"