Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sos cumberland
Składniki:
Sos ten podawany jest do dziczyzny i innych zimnych mięs. Twórcą tego sosu jest August von Cumberland. trzeci syn króla angielskiego. Jerzego II. Składniki: 1 pomarańcza
1 cytryna (może być kwasek cytrynowy)
pól szklanki czerwonego wina wytrawnego
2-3 łyżki galaretki porzeczkowej
2lyżki utartego chrzanu
1 łyżka łagodnej musztardy
1 łyżeczka drobno pokrajanej smażonej skórki pomarańczy
sól
cukier.
Sposób przygotowania:
Galaretkę, chrzan, musztardę, sok z cytryny i pomarańczy dokładnie wymieszać, dodać wino, skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać, doprawić do smaku solą i cukrem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"