Potrawa: PIECZEŃ KASZTELAŃSKA 1 SARNY |
Składniki: Składniki: 1 kg mięsa z udźca samy (jednolity zwarty kawałek) 15 dog marchewki 5 dog pietruszki 10 dog cebuli 10 dog tłuszczu 50 g czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz mąka. Zalewa: po 5 dog marchewki pietruszki i selera 10 dog cebuli parę ziaren ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 1 łyżeczka majeranku 200 ml octu winnego 400 ml wody. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obranymi i pokrajanymi w talarki warzywami oraz przyprawami, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +TC) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć. Marchewkę i pietruszkę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w wąskie paski i tymi paskami naszpikować mięso wzdłuż włókien, posolić, oprószyć pieprzem, lekko obsypać mąką i obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron i całość przełożyć do brytfanny. Mięso posypać obraną i drobno pokrajaną cebulą. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje w poprzek włókien. Doprawić sos: sporządzić jasnozłotą zasmażkę i zagęścić nią sos, dodać koncentrat pomidorowy i wino, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć porcje pieczeni, podgrzać. Do pieczeni podawać ziemniaki, kluski domowe, buraczki zasmażane, zieloną sałatę lub cykorię. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |