Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SCHAB Z DZIKA PIECZONY ZE SLIWKAMI PO STAROPOLSKU
Składniki:
Składniki: około 1 kg schabu z dzika z kością
5 dog smalcu
15 dog suszonych śliwek
2 dog mąki
1 dog masła
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz. Zalewa: po 5 dog marchewki
pietruszki i selera
10 dog cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
1-2 listki laurowe
200 ml octu winnego
300 ml wody.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7'C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, odciąć kość, włożyć do wrzącej i osolonej wody i obgotować. Następnie mięso wyjąć, ochłodzić, natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, obłożyć umytymi i wypestkowanymi suszonymi śliwkami. Całość polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Miękki schab wyjąć, pokrajać w dość grube plastry, przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przetrzeć razem ze śliwkami (parę ładnych, całych zostawić do dekoracji potrawy), dodać mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie, miód, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę pogotować. Porcje schabu podawać polane gęstym sosem i przy-brane śliwkami z dodatkiem kaszy gryczanej lub z kluskami domowymi, ziemniakami, zieloną sałatą lub surówkami sezonowymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"