Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SŁONKI NADZIEWANE ZIELONYM GROSZKIEM
Składniki:
Składniki: 4 stonki
1 łyżka tłuszczu do pieczenia (margaryna lub masło)
cienkie plasterki słoniny
sól
pieprz. Nadzienie: 30 dag zielonego groszku (może być z konserwy) 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
sól
cukier
1 łyżka bulki tartej.1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Oskubane z piór i wypatroszone słonki umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: groszek ugotować w niewielkiej ilości osolonej i lekko osłodzonej wody, odcedzić (w wypadku groszku konserwowego wystarczy wyjąć go i osączyć), wymieszać z roztopionym masłem, przesianą bułką tartą i rozdrobnioną zieloną pietruszką lub koperkiem, doprawić do smaku solą, ewentualnie szczyptą cukru. Przy-gotowanym nadzieniem napełnić wnętrza ptaszków, brzegi tuszek spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą, bawełnianą nitką. Tuszki obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając słonki początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Miękkie słonki wyjąć, zdjąć nici lub wykałaczki i słoninę, ponownie włożyć do brytfanny i dalej piec, aby ładnie zrumieniły się. Sos doprawić do smaku. Ptaszki podawać w całości, po jednym na osobę, polane lekko sosem z dodatkiem kaszy krakowskiej, ugotowanej na sypko, frytek, sałatki z pomidorów, papryki, jasnych kompotów.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"