Potrawa: Słonki pieczone w chlebie |
Składniki: Składniki: 4 słonki (po 1 na osobę) 2 małe pszenne podłużne chlebki lub 2 długie bułki 10 dag słoniny 10 dag masła 10 dag wątróbki z drobiu 1 łyżka drobno usiekanej zielonej pietruszki sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Słonki oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Dno brytfanny wyło-żyć słoniną, położyć słonki i piec 30-40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, skrapiając na początku wodą, później wytworzonym sosem. Chleby lub bułki przekrajać wzdłuż, wyjąć miękisz, wstawić do piekarnika i zrumienić tak jak grzanki (na jasnozłoty kolor). Wątróbkę bardzo drobno posiekać i utrzeć z masłem na jednolitą masę, dodać drobno usiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysuszone połówki chleba lub bułek posmarować przy-gotowaną masą z wątróbki, na każdej połówce położyć upieczoną słonkę i tuż przed podaniem do jedzenia wstawić na krótko do gorącego piekarnika. Słonki podawać na połówkach pieczywa z do-datkiem mizerii, zielonej sałaty, sałatki z papryki, kompotu. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |