Potrawa: Słonki pieczone z brzankami |
Składniki: Składniki: 4 słonki 10 dag słoniny sól pieprz. Grzanki: 2 dag słoniny 1 cebula 1 dag masła 4 dag wątróbki z drobiu 1 żółtko 3 ziarna jałowca 8 grzanek z bułki sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Oczyszczone starannie słonki nasolić, oprószyć pieprzem, pozawijać w cienkie plasterki słoniny, obwiązać nitką bawełnianą, upiec wolno w piekarniku. Grzanki: wnętrzności ze stonek wraz z wątróbką z drobiu i słoniną drobno posiekać, dodać uduszoną w maśle cebulę, sól, pieprz, utłuczony jałowiec i żółtko, posmarować tym grzanki, włożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, skropić po wierzchu tłuszczem i zrumienić w piekarniku. Słonki położyć na półmisku i obłożyć grzankami. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |