Potrawa: Polędwica dziczą w sosie morelowym |
Składniki: 1 5 kg polędwicy sól łyżka smalcu. Marynata: 1 szklanka czerwonego wina sok z cytryny 2 szklanki wody 2 cebule 6-8 suszonych śliwek 1 listek laurowy po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 20 ziarenek jałowca 3 goździki; szczypta imbiru. Sos: 1 łyżka marmolady morelowej pół łyżeczki cukru kawałek cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Składniki marynaty zagotować. Umytą polędwicę (comber) ułożyć w kamiennym garnku, zalać gorącą marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Codziennie przekręcać. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, obsmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać wydrylowane śliwki (z marynaty) i cebule, skropić prze-cedzoną marynatą i dusić pod przykryciem ok. 2 godzin, często skrapiając marynatą. Gdy mięso miękkie, wyjąć z sosu, ułożyć w żaroodpornym półmisku, skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić odrobiną wody, dodać marmoladę morelową, cynamon, cukier, wlać resztę marynaty i mieszając zagotować. Połączyć z sosem spod pieczeni, przetrzeć przez sito. Pokrojoną w ukośne plastry polędwicę zalać sosem. Resztę sosu podawać w sosjerce. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |