Potrawa: Słonki po myśliwsku z rodzynkami |
Składniki: Składniki: 4 stonki IS dag wątróbek kurzych 10 dag cebuli (najlepiej dymki lub sza-lotki) 5 dag rodzynków 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki IS dag słoniny 1 łyżka koniaku lub winiaku sól pieprz. |
Sposób przygotowania: Słonki oskubać z piór, oddzielić wnętrzności, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: wnętrzności ze słonek posiekać, dodać umyte rodzynki, posiekane wątróbki kurze, obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, składniki te dokładnie wymieszać i włożyć do wnętrza tuszek. Brzegi tuszek zaszyć nitką lnianą lub bawełnianą. Słoninę pokrajać w cienkie plastry i owinąć nimi tuszki, obwiązać nitką. Piec w gorącym piekarniku, skrapiając początkowo wrzącą wodą, przy końcu pieczenia skropić koniakiem lub winiakiem. Podawać z frytkami, ziemniakami z wody, zieloną sałatą, surówką z czerwonej kapusty. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |