Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Słonki z rusztu
Składniki:
Składniki: 4 słonki
IS-20 dag słoniny
parę gal4zek zielonej pietruszki
2 dag masła
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Stonki oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Do wnętrza tuszek włożyć po 1-2 gałązki zielonej pietruszki, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, przypiąć wykałaczkami, piec na rożnie skrapiając roztopionym masłem. Podawać z frytkami, ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem fasolki szparagowej, zielonej sałaty, sałatką wiosenną z rzodkiewek, mizerią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"