Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant w sosie pomarańczowym
Składniki:
Składniki: 50 dag ugotowanego mięsa z bażanta. 1 łyżka oleju
10 dag cebuli
2/3 szklanki soku z pomarańczy (bez cukru)
sok z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sosu sojowe-go
sól
pieprz
2 łyżki keczupu
odrobina cukru.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki, włożyć do głębokiej patelni lub płaskiego rondla i zeszklić (podsmażyć) na oleju. Następnie do cebuli wlać sok z pomarańczy, keczup, 2-3 łyżki soku z cytryny, sos sojowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naczynie przykryć i dusić przez 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w paru łyżkach zimnej wody i dodać do sosu stale mieszając doprowadzić do zagotowania. Mięso pokrajać w kostkę, włożyć do sosu, zagotować stale mieszając. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem, ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"