Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KALAREPKI Z BAŻANCIM NADZIENIEM
Składniki:
Do tej potrawy doskonale nadaje się upolowany bażant w tzw. „podeszłym" wieku
z którego można ugotować smakowity rosół. Natomiast mięso można wykorzystać jako nadzienie do kalarepek. Składniki: 8 młodych lub średniej wielkości kalarepek
pęczek koperku
20-25 dag ugotowanego mięsa z bażanta
5 dag urasta lub margaryny
1-2 łyżki bufki tartej
10 dag cebuli
sól
pieprz
gacka muszkatołowa
tłuszcz do wysmarowania rondla.
Sposób przygotowania:
Kalarepki umyć, obrać, obgotować w osolonej wodzie, ochłodzić, łyżeczką ostrożnie wydrążyć. Przygotować nadzienie: mięso zmielić przez maszynkę razem z obraną cebulą, dodać utarte masło lub margarynę, połowę posiekanego koperku, bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dobrze wymieszać. Do wydrążonych kalarepek włożyć nadzienie. Rondel wysmarować tłuszczem, włożyć (nadzieniem do góry) kalarepki, podlać lekko osoloną wodą, naczynie przykryć i dusić około 20 minut. Miękkie kalarepki podawać z dodatkiem ziemniaków, zielonej sałaty (na talerzu kalarepki i ziemniaki oprószyć posiekanym koperkiem). Można podać także kompot z mirabelek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"