Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: PAPRYKARZ Z BAŻANTA
Składniki:
Składniki: 1 bażant
10 dag cebuli
5 dag koncentratu pomidorowego
1 szklanka śmietany
2 szkl
papryki czerwonej tzw. pomidorowej
5 dag tłuszczu
i łyżeczka papryki w proszku
mąka
sól.
Sposób przygotowania:
Oskubanego, wypatroszonego i umytego bażanta podzielić na części: odciąć udka i skrzydełka, piersi podzielić na cztery części; posolić i wstawić na 2 godziny do chłodnego miejsca cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i lekko podsmażyć (zeszklić na tłuszczu. Cebulę wyjąć z tłuszczu, porcje bażanta lekko oprószyć mąką, obsmażyć, całość przełożyć do rondla, dodać zeszkloną cebulę podlać niewielką ilością wody i dusić na bardzo wolnym ogniu. Po pól godzicie dodać paprykę, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Nadmiernie wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę wymieszaną ze sproszkowaną papryką, doprawić do smaku i jeszcze przez chwilę dusić na małym ogniu. Podawać z kluskami kładzionymi, makaronem, surówkami np. z cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"