Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: IMBIROWY BAŻANT PIECZONY
Składniki:
Składniki: 1 miody bażant
1 cytryna
1 łyżeczka mielonego imbiru
i łyżka oleju
f0 dag słoniny
2 dag masła
sól
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką. Sól wymieszać z imbirem i olejem, uzyskaną mieszaniną natrzeć bażanta z zewnątrz i wewnątrz, skropić sokiem z cytryny, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki i obło-żyć nimi bażanta, obwiązać białą bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny, dodać łyżkę roztopionego smalcu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Z upieczonego bażanta zdjąć słoninę i nici, ponownie wstawić do piekarnika, aby ptak równomiernie zrumienił się. Masło utrzeć z odrobiną imbiru, uformować kwadracik lub prostokąt i wstawić do chłodnego miejsca. Upieczonego bażanta podzielić na porcje i podawać z maleńką kosteczką masła na wierzchu z dodatkiem ryżu ugotowane-go na sypko, frytek, brokułów, kalafiora, mizerii lub marchewki z groszkiem, zielonej sałaty, cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"