Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Warchlak z nadzieniem mięsnym
Składniki:
Warchlak
podroby z warchlaka i tyle samo mięsa wieprzowego ile ważą podroby
100 g wieprzowej wątróbki
bułka namoczona w mleku
100 g słoniny
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka szałwii
1 łyżka usiekanego szczypiorku
150 g masła
1 butelka jasnego piwa
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Warchlaka sprawić, umyć, natrzeć mocno solą i pieprzem, zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Oczyszczone i umyte podroby z warchlaka, mięso, wieprzową wątróbkę, słoninę i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, zioła i szczypiorek. Dokładnie wyrobić masę. Nadziać warchlaka, zaszyć, piec na rożnie lub w piecyku, często polewając stopionym masłem i piwem. Podawać na gorąco z zimnymi, ostrymi sosami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"