Potrawa: Kuropatwy owijane szynką, pieczone |
Składniki: Składniki: 2 kuropatwy rozmaryn tymianek sól pieprz plasterki wędzonej szynki (z kołnierzykiem ze słoninki). |
Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na połowę. Przyprawy i sól wymieszać i uzyskaną mieszanką natrzeć porcje mięsa, pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Każdą porcję mięsa owinąć w plaster szynki, obwiązać nitką i wstawić do gorącego piekarnika na ruszcie umieszczonym nad naczyniem do zbierania sosu. Piec obracając mięso od czasu do czasu, aby z obydwu stron przypiekło się równo-miernie. Gdy mięso będzie miękkie, palnik zgasić i jeszcze przez 5 minut mięso trzymać w piekarniku. Do naczynia pod rusztem wlać trochę wody (wrzątku), chwilę potrzymać, wymieszać, przelać do sosjerki i podać od-dzielnie do mięsa. Kuropatwy podać z frytkami, ryżem ugotowanym na sypko, surówką z cykorii, mizerią, kompotem francuskim. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |