Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY Z RUSZTU
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
10 dag słoniny
10 dag bułki tartej
2 dag masła
łyżeczka bardzo drobno usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz. .
Sposób przygotowania:
Oskubane z piór i wypatroszone kuropatwy umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Później tuszki podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa nie rozdzielając ich, lekko zbić tłuczkiem, aby je spłaszczyć, ponownie złożyć, wykałaczkami przypiąć plasterki słoniny, ułożyć na brytfannie, lekko skropić wodą, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i (Siec około 20-25 minut. Po tym czasie tuszki wyjąć, zdjąć słoninę, obtoczyć w tartej bułce i piec na ruszcie aż do miękkości. Masło rozetrzeć z zieloną pietruszką, uformować na deseczce kostkę i wstawić do lodów-ki: Miękkie i rumiane kuropatwy wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje, na każdej położyć kawałek masła z pietruszką i podawać z frytkami (można z białym pieczywem) z dodatkiem fasolki szparagowej, kalafiora, lub z sałatką wiosenną z rzodkiewki, szczypiorku i §śmietany.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"