Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY Z NADZIENIEM GRZYBOWYM
Składniki:
Składniki:2 kuropatwy
10 dag słoniny
5 dag ' tłuszczu
sól
pieprz - Nadzienie:1 czerstwa bulka
pól szklanki mleka
3 dag masła
1 łyżka tartej bufki
15 dag pieczarek
5 dag cebuli
sól
pieprz. Kuropatwy oskubać z piór
wypatroszyć
umyć
osączyć z wody
powycierać ściereczką
natrzeć solą
pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: oczyszczone i umyte grzyby pokrajać w paski, obraną cebulę pokrajać w drobną kostkę i udusić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dokładnie rozetrzeć, następnie dokładnie wyrobić z uduszonymi grzybami (dodać bułkę tartą w takiej ilości, aby nadzienie było o konsystencji półgęstego ciasta), doprawić do smaku solą i pieprzem. Kuropatwy napełnić nadzieniem do około 3/4 jamy brzusznej, spiąć wykałaczka-mi lub zaszyć nitką. Kuropatwy obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i po-lać stopionym tłuszczem. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę z kuropatw, aby się ładnie zarumieniły. Miękkie tuszki wyjąć zdjąć nici lub wykałaczki, podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa. Podawać polane powstałym sosem, z frytka-mi, ryżem, zieloną sałatą, mizerią, surówkami z cykorii, jasnymi kompotami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"