Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W ŚMIETANIE PO ROSYJSKU
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
1-2 dag mąki
5 dag masła
1 łyżka koniaku
100 ml śmietany
3 dag rodzynków
1l2 szklanki wywaru
sól
pieprz
zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
Oskubane, wypatroszone, umyte i osączone z wody kuropatwy przeciąć wzdłuż kręgosłupa, lekko spłaszczyć, natrzeć solą, pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godz. Później połówki kuropatw obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor i całość przełożyć do rondla i dodać: koniak, wywar, umyte rodzynki, śmietanę i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełnić wywarem lub przegotowaną wodą. Miękkie kuropatwy podawać z makaronem domowym, ziemniaka-mi, z dodatkiem cykorii, zielonej sałaty, borówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"