Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY SMAŻONE JAK PĄCZKI
Składniki:
Składniki: 2 młode kuropatwy
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
10 dag cebuli
2 3 goździki
3 jajka
1l2 l oleju lub 50 dag smalcu
1 dag mąki
sól.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, cebulę obrać, wbić w nią goździki i upiec na płycie. Osoloną wodę zagotować, włożyć do niej kuropatwy, włoszczyznę, opieczoną cebulę i całość gotować na małym ogniu. Miękkie kuropatwy wyjąć (wywar wykorzystać jako rosół lub do sporządzenia innych zup), ochłodzić, podzielić na porcje wzdłuż kręgosłupa. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę (do ubijania dodać szczyptę soli, wówczas piana będzie trwalsza), dodać żółtka lekko wymieszać, następnie mąkę i sól, ponownie powoli wymieszać. Tłuszcz rozgrzać w rondlu lub garnku. Kuropatwy obtaczać w przy-gotowanym cieście i smażyć w moc-no rozgrzanym tłuszczu. Na końcu usmażyć pozostałe z obtoczenia ciasto (łyżeczką wkładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz). Proces smażenia trwa bardzo krótko, dlatego też potrawę tę smaży się tuż przed podaniem do jedzenia. Porcje kuropatwy podaje się z usmażonym ciastem (tym pozostałym z obtaczania), z dodatkiem frytek, ziemniaków oraz smażonymi borówka-mi, jasnymi kompotami, zieloną sałatą lub szparagami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"