Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W POMIDORACH
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
20 dag świeżych pomidorów (lub mrożonych)
2 dag mąki
5 dag mada lub margaryny
100 ml śmietany
sól
cukier
pieprz.
Sposób przygotowania:
Oskubane z piór, wypatroszone i umyte kuropatwy podzielić na porcje, posolić, lekko oprószyć pieprzem i wstawić na 1-2 godziny do chłodnego miejsca. Następnie porcje mięsa obsmażyć na złoty kolor na części masła, całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Przyrządzić sos: pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokrajać na cząstki, włożyć do rondelka, dodać pozostałe masło i dusić pod przykryciem. Roz-gotowane pomidory przetrzeć przez sito. Mąkę zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym sosem z kuropatw, dodać przetarte pomidory, zagotować, włożyć porcje kuropatw, śmietanę, doprawić do smaku solą i cukrem (ew. koncentratem pomidorowym), chwilę poddusić. Podawać z dodatkiem ziemniaków, klusek domowych, cykorii, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"