Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY PO PROWANSALSKU
Składniki:
2 kuropatwy
3 ząbki czosnku
sól
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 szklance rosołu (może być z kostek) i białego wytrawnego wina
tymianek
pieprz
2 łyżki pasty pomidorowej.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. W rondlu rozgrzać oliwę lub olej, obrumienić połówki kuropatw, podlać gorącym rosołem wymieszanym z winem, dodać szczyptę tymianku i dusić 25 min. na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pastę pomidorową, wymieszać. Podawać na ogrzanym półmisku, polane przecedzonym sosem
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"