Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY PO MYŚLIWSKU
Składniki:
2 kuropatwy
3 łyżki oleju
3 łyżki masła
2-3 listki szałwii
sól
pieprz
i szklanka białego wytrawnego wina. Sos: 3 łyżki masła
1l2 cebuli
kilka jagód jałowca
1 liść laurowy
i łyżka mąki
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
1 łyżeczka curry Grzanki: kilka kromek chleba
1 ząbek czosnku
i łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, przeciąć wzdłuż grzbietu i przyciskając obiema rękami rozpłaszczyć na desce. Przyrządzić sos: na maśle usmażyć na jasnozłoty kolor obraną i drobno posiekaną cebulę z dodatkiem jagód jałowca i liścia laurowego. Zaprawić mąką i rozprowadzić 1/2 szklanki rosołu wymieszanego z curry. Pogotować kilka minut. Włożyć kuropatwy do dużego rondla z rozgrzanym olejem, masłem i listkami szałowi. Obsmażyć kuropatwy z obu stron, a gdy będą rumiane - dodać sól i pieprz. Wlać sos, dusić około 30 minut na słabym ogniu, podlewając od czasu do czasu winem. Przygotować grzanki: z kromek chleba odciąć skórkę, pokroić na trójkąty, podpiec w gorącym piekarniku (200°C) i trzymać w cieple. Przed samym podaniem natrzeć je roztartym czosnkiem i cieniutko posmarować masłem. Gotowe kuropatwy wyjąć z garnka - pokroić na 4 części, wyłożyć na półmisek, polać sosem rozcieńczonym rosołem (1/2 szklanki), obłożyć grzankami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"