Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: KUROPATWY Z GRZYBAMI
Składniki:
2 kuropatwy
sól
15 dog słoniny
15 dog masła
2 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku
1/2 kg świeżych grzybów (prawdziwki
podgrzybki
kozaki lub pieczarki)
pieprz.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, posolić, owinąć plastrami słoniny i obwiązać nitką. W rondlu rozgrzać po połowie masła i oliwy, dodać obrane ząbki czosnku i chwilę smażyć, aby tłuszcz przeszedł zapachem czosnku. Włożyć kuropatwy i trzymać na małym ogniu 30 minut pod przykryciem. W osobnym naczyniu udusić oczyszczone, dokładnie umyte i pokrojone grzyby, dodając pozo-stałe masło i oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Pod koniec duszenia grzyby odkryć, aby płyn odparował. Tuż przed podaniem dodać do kuropatw uduszone grzyby.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"