Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: WĘDZONA KIEŁBASA Z ZAJĄCA
Składniki:
Składniki: 60 dag dobrze skruszałego mięsa z młodego zająca
40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
30-40 dag słoniny
. 2 g saletry
.. 5 g pieprzu mielonego
2-3 ziarna zmielone ziela angielskiego
1 ząbek czosnku; cienkie jelita wieprzowe lub z dzika.
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć ścięgna i błony; a następnie pokrajać w bardzo drobną kostkę. Słoninę zmielić przez maszynkę, dodać pokrojone mięso, sól, saletrę i dobrze wymieszać, przełożyć do emaliowanego garnka lub miski, wstawić na parę godzin do chłodnego miejsca masy dodać pieprz, ziele angielskie i roztarty z solą czosnek całość dobrze wyrobić i ponownie wstawić do chłodnego miejsca na. parę godzin. Masą mięsną ściśle napełnić jelita, uważając, aby nie dostawało się powietrze (jelita nakłuć igłą, co pozwoli na usunięcie zbędnego powietrza). Końce kiełbasy zawiązać cienkim sznurkiem. Gotowe kiełbasy powiesić na drążku da obsuszenia w chłodnym przewiewnym miejscu. Następ-nie kiełbasy wędzić w zimnym dymie przez 5-7.dni (po kilka godzin dziennie. Uwędzone kiełbasy przetrzymywać w pozycji wiszącej . w zimnym i przewiewnym miejscu, chronić przed dostępem światła. powodującego jełczenie tłuszczu. Można tę kiełbasę podawać na zimno, pokrojoną w plasterki z dodatkiem chrzanu, Ćwikły, sałatki jarzynowej, owoców i jarzyn marynowanych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"