Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ZAJĄC PO REDAKTORSKU
Składniki:
Składniki: comber i uda z 1 zająca
8 dag słoniny
sól
mąka
tłuszcz
woda
3 dag suszonych grzybów
20 dag świeżej papryki
2 średnie cebule
4 łyżki ketchupu
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
pieprz
curry. Marynata: 112 I wody
2 duże liście laurowe
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
112 selera
113 szklanki octu (10°l).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu Zając po myśliwsku. Mięso zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wodą, dodać pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, dusić do miękkości. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać (cebulę obrać), pokroić w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z ketchupem. Miękkie mięso wyjąć, po-kroić na porcje. Sos połączyć z posiekaną zieleniną doprawić solą, pieprzem i curry, włożyć mięso, dusić jeszcze kilka minut. Podawać zająca polanego sosem, z kluskami i dowolną surówką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"