Potrawa: Kotlety z dzika duszone w kapuście |
Składniki: Składniki: 80 dag schabu i kg kiszonej kapusty 5 dag tłuszczu 15 dag cebuli 1 szklanka śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki mielonej 2 dag mąki pól szklanki wody sól kminek. Zalewa: 200 ml octu winnego 300 ml wody 10 dag cebuli po 5 dag marchwi pietruszki selera 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 2 ząbki czosnku. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i obranymi, opłukanymi i pokrojonymi w plasterki warzywami oraz przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z za-lewy, wytrybować (wyjąć kości i przeznaczyć je na sporządzenie wywaru), pokrajać na kotlety, rozbić tłuczkiem nadając im owalny kształt, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć mąką i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety przełożyć do rondla. Cebulę obrać, pokrajać w krążki i zrumienić na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia mięsa, całość przełożyć do rondla, dodać zmieloną paprykę, kminek, podlać częścią wody, naczynie przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Kapustę posiekać, położyć na kotletach i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełniać wodą. W śmietanie rozprowadzić mąkę i wlać do potrawy, lekko wymieszać, zagotować lub zapiec w rozgrzanym piekarniku. Podawać z dodatkiem ziemniaków ugotowanych na sypko lub z pieczywem. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |