Potrawa: GULASZ Z DZIKA Z FRYTKAMI |
Składniki: (z kuchni węgierskiej) Składniki: 60 dag mięsa bez kości z dzika 10 dag smalcu 4-5 ząbków czosnku sól pieprz 40-50 dag usmażonych frytek. Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody 10 dag cebuli 2 ząbki czosnku 1 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrajaną w plastry cebulą przyprawami, ochłodzić, dodać pokrajany czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie mięso kilkakrotnie obracać w zalewie. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, natrzeć roztartym czosnkiem i wstawić do chłodnego miejsca na 2 godziny. Następnie mięso pokrajać na średniej wielkości kawałki, obsmażyć na tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do rond-la, podlać wodą, dodać sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełniać przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodać świeżo usmażone frytki, dokładnie wymieszać potrawę, doprawić do smaku solą, pieprzem i natychmiast podawać (w przeciwnym wypadku frytki rozmiękną) z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii, sałatki z papryki. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |