Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: ŻEBERKA Z DZIKA -DUSZONE, JARMARCZNE
Składniki:
Składniki: 1 kg żeberek z dzika
2 dag mąki
8 dag smalcu; 2 ząbki czosnk_u
10 dag cebuli
10 dag ogórków kiszonych
majeranek
sól
pieprz. Zalewa octowa: 400 ml wody
100 ml octu
10 dag cebuli; po 2-.3 ziarna ziela angielskie-go i jałowca
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrojoną w plastry cebulą oraz przyprawami, następnie ochłodzić. Żeberka umyć, osączyć z wody, włożyć do garnka; zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7eC) na 2-3 dni. Po wyjęciu żeberka osączyć z zalewy, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką, zarumienić na tłuszczu. Cebulę obrać, okrajać w kostkę, zarumienić na tłuszczu na złoty kolor. Do rondla włożyć podsmażone żeberka, zarumienioną cebulę (razem z tłuszczem), pod-lać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ogórki obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę: Sporządzić zasmażkę z mąki. i tłuszczu. Gdy żeberka będą miękkie dodać rozdrobnione ogórki, zasmażkę doprawić do smaku majerankiem i solą, chwilę, poddusić na bardzo małym ogniu. Podawać z gotowanymi ziemniakami z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty lub sałatki z cykorii:
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"