Potrawa: Żeberka z dzika zapiekane z fasolą |
Składniki: Składniki: 1 kg żeberek z dzika 25 dag drobnej fasoli 10 dag wędzonego bocz-ku 5 dag tłuszczu 10 dag cebuli sól pieprz majeranek kminek. Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody 10 dag cebuli po 3-4 ziarna ziela angiels-kiego i jałowca oraz pieprzu 2-3 listki laurowe 2 ząbki czosnku. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną cebulą, przyprawami, ochłodzić. Żeberka umyć, osączyć z wody, na-trzeć roztartym czosnkiem, włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, po-dzielić na porcje, oprószyć solą, obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu, prze-łożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu ze smażenia mięsa, całość prze-łożyć do rondla z mięsem, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ugotować fasolę: namoczyć w przegotowanej i chłodnej wodzie na 12 godzin. Następnie ugotować ją w tej samej wodzie, w której moczyła się. Ugotowaną fasolę odcedzić (wywar wykorzystać do zupy). Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć mięso, na nim fasolę, polać sosem z duszenia mięsa, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, na wierzchu położyć cienkie plasterki wędzonego boczku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 mi-nut. Potrawę podawać z ziemniakami, ostrymi surówkami i sałatkami (np. z kiszonej kapusty, papryką lub cebulą marynowaną). |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |