Potrawa: ŁOPATKA Z DZIKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI |
Składniki: Składniki: 80 dag łopatki 10 dag smalcu 20 dag cebuli 2 ząbki czosnku 15 dag świeżej papryki 20 dag pomidorów 200 ml wytrawnego czerwonego wina 1 kg ziemniaków słodka i ostra papryka w proszku sól. / Zalewa: 100 ml octu 300 ml wody 2 ząbki czosnku VL 10 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu 2 listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrojoną w plasterki cebulą, przyprawami, ochłodzić. Mięso umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć roztartym czosnkiem, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (+7° C) na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać w większą kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z 1 łyżką słodkiej papryki na bardzo małym ogniu, stale mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Do zeszklonej cebuli dodać mięso, razem obsmażyć (stale mieszając), wlać połowę wina i parę łyżek wody, posolić, oprószyć lekko majerankiem i ostrą papryką i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w ósemki. Świeżą paprykę umyć, usunąć środki i pestki, pokrajać w paski. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokrajać w ćwiartki lub ósemki (większe). Mięso dusić około 1 godziny, następnie dodać do niebo rozdrobnioną paprykę i pomidory, parę minut dusić i całość przełożyć do rondla, włożyć ziemniaki, wlać pozostałe wino, naczynie przykryć i wstawić do na-grzanego piekarnika. Od czasu do czasu wstrząsnąć rondlem, aby składniki wymieszały się i ziemniaki oblane zostały sosem. Gotową potrawę podawać w głębokich talerzach z dodatkiem białego pieczywa. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |