Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: WĄTROBKA Z DZIKA NADZIEWANA JABŁKAMI
Składniki:
Składniki: 4 cienkie sporej wielkości plastry wątróbki
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz. Nadzienie: 50 dag kwaśnych jabłek (renety
antonówki)
10 dag cebuli
szałwia
sól
pieprz
5 dag masła.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pobierać, pokrajać w większą kostkę, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plastry. Jabłka oprószane lekko szałwią podsmażyć razem z cebulą na maśle (jabłka nie mogą rozlatywać się), doprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego plastra wątróbki położyć porcję podsmażonych jabłek z cebulą, zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczkami. Przygotowane Roladki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Usmażoną wątróbkę posolić, oprószyć pieprzem i podawać z frytkami, ziemniakami puree, ryżem na sypko, zieloną sałatą, cykorią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"