Potrawa: WĄTROBKA Z DZIKA NADZIEWANA JABŁKAMI |
Składniki: Składniki: 4 cienkie sporej wielkości plastry wątróbki tłuszcz do smażenia sól pieprz. Nadzienie: 50 dag kwaśnych jabłek (renety antonówki) 10 dag cebuli szałwia sól pieprz 5 dag masła. |
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pobierać, pokrajać w większą kostkę, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plastry. Jabłka oprószane lekko szałwią podsmażyć razem z cebulą na maśle (jabłka nie mogą rozlatywać się), doprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego plastra wątróbki położyć porcję podsmażonych jabłek z cebulą, zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczkami. Przygotowane Roladki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Usmażoną wątróbkę posolić, oprószyć pieprzem i podawać z frytkami, ziemniakami puree, ryżem na sypko, zieloną sałatą, cykorią. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |