Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Rosół i sztuka mięsa
Składniki:
Surowce na 10 porcji: 2 kg przodków sarny (może być szponder i mostek jelenia)
25 dag marchwi
15 dag pietruszki
15 dag selera
10 dag cebuli
2 dag soli
2-5 szt. goździków
2 dag zielonej pietruszki
we-dług uznania: 20 dag białej kapusty lub włoskiej
5 dag kalarepy
ziele angielskie
liście laurowe
1 dag grzybów suszonych.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i włożyć do wrzącej wody, gotować bardzo wolno. Do częściowo ugotowanego mięsa dodać umyte, obrane i wypłukane warzywa. Cebulę naszpikować goździkami, zrumienić na płycie, dodać do wywaru. Miękkie mięso wyjąć, ostudzić, i pokroić na porcje. Przed podaniem mięso podgrzać w rosole. Rosół, posypany pokrojoną zieloną pietruszką, podaje się z domowym makaronem lub kupionymi w sklepie nitkami, ryżem ugotowanym na sypko, kostką z kasty krakowskiej, manny, lub też z ziemniakami. Porcje mięsa (tzw. sztukę mięsa) podaje się z ziemniakami z wody i jarzynami z rosołu, sosami, np. chrzanowym, cebulowym, ogórkowym, szczypiorkowym lub ćwikłą, ogórkiem kwaszonym, mizerią. Z ugotowanego i zmielonego mięsa można zrobić również farsz do pierogów, krokietów lub naleśników.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"