Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SZTUKA MIĘSA Z SARNY ZAPIEKANA
Składniki:
Składniki: 1 kg przodków z sarny
25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
5 dag cebuli
maty listek laurowy
1-2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
!-2 goździki. Sos: 4 łyżki utartego chrzanu
5 dag masła
3 dag męki
100-120 ml lekko kwaśnej
gęstej śmietany
1 szklanka rosołu
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
sól.
Sposób przygotowania:
Skruszałe mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować powoli około 1 godz. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać i włożyć do częściowo miękkawego mięsa. Obraną cebulę naszpikować goździkami, zrumienić na płycie lub patelni, dodać do wywaru z gotującym się mięsem, posolić i dalej gotować. Miękkie mięso wyjąć, przestudzić, podzielić na porcje. Część rosołu przeznaczyć do sporządzenia sosu, pozostałą część wykorzystać jako doskonałą zupę (rosół) z makaronem lub do sporządzenia innej zupy (jako wywar). Przygotować sos: z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić szklanką rosołu, dodać chrzan, cukier i pogotować około 5 minut, doprawić do smaku. Żółtka wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu, podgrzać (nie wolno gotować). Mięso ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, polać sosem chrzanowym tak, aby każdy plaster mięsa był nim przykryty, skropić lekko roztopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu lekkiego zrumienienia powierzchni sosu. Podawać z puree z ziemniaków, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"