Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: JADŁO PASTERZY Z JELENIA PO WĘGIERSKU
Składniki:
Składniki: 1 kg szpondra i pręgi
10 dag słoniny lub boczku
20 dag świeżych grzybów
10 dag tłuszczu
15 dag cebuli
100 ml śmietany
2 dag mąki
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól
słodka papryka w proszku
pieprz. Zalewa octowa: 200 ml octu
400 ml wody
10 dag cebuli
po 2 3 ziarna ziela angielskiego i jałowca
1 2 listki laurowe
3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, podzielić na mniejsze kawałki, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić aż ścięgna zmiękną. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać w dużą kostkę. Na tłuszczu z obsmażania mięsa zrumienić na złoty kolor cebulę obraną i po-krajaną w kostkę, następnie dodać około 1 łyżki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki wody i dusić przez parę minut na małym ogniu, całość przełożyć do rondla, dodać pokrajane mięso i sos, w którym dusiło się, posolić i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu. Grzyby oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać na cząstki. Słoninę po-krajać w kostkę, usmażyć, dodać pokrajane grzyby, posiekaną zieloną pietruszkę i dusić pod przykryciem przez kilka minut, całość przełożyć do rondla z mięsem i dalej dusić na małym ogniu. Śmietanę rozprowadzić z mąką i wlać do potrawy, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chwilę pogotować. Podawać z ugotowanymi lub pieczony-mi ziemniakami, ryżem doprawionym na ostro, marynowaną papryką, mizerią, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"