Potrawa: WĄTRÓBKA Z SARNY LUB JELENIA PO ŚLĄSKU |
Składniki: Składniki: 60-70 dag wątróbki z sarny lub jelenia (z młodych sztuk) 15 dag smalcu 15 dag cebuli 1l2 I wywaru z warzyw 15 dag czerstwego chleba sól pieprz mielona papryka słodka mąka. |
Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, wyżyłować, pokrajać w skośne plastry, oprószyć mąką i lekko podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i obsmażyć na jasnozłoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym obsmażana była wątróbka, całość przełożyć do rondla, wlać wywar, przyprawy i dusić około 15 minut. Chleb pokrajać w kostkę, dodać do potraw i dusić przez dalsze 5 minut. Tuż przed podaniem potrawę doprawić do smaku solą i papryką. Jako uzupełnienie dania mogą być ziemniaki, zielona sałata, buraczki zasmażane, sałatka z czerwonej kapusty. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |