Potrawa: ZRAZY Z JELENIA WOŁYŃSKIE, NAKŁADANE KAPUSTĄ |
Składniki: Składniki: 60-70 dag udźca lub łopatki z jelenia 25-30 dag kapusty kiszonej 10 dag świeżej słoniny pól szklanki wywaru sól pieprz. Zalewa octowo jarzynowa: 100 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 dag obuli 2-3 ziarna ziela angielskiego 7-2 list-ki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać przyprawy, ocet, zagotować. ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-4 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w poprzek włókien na plastry, rozbić oprószyć solą, pieprzem i mąką, obrumienić z obu stron na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękki. Kapustę ugotować oddzielnie, odparować. Do płaskiego rondla włożyć zrazy (dość luźno, aby nie stykały się), kapustą obłożyć każdy zraz, na wierzchu położyć ponacinane plasterki słoniny tak, aby całe porcje pokryte były słoninką pod-lać wywarem i wstawić do nagrzanego piekarnika (naczynia nie przykrywać). Piec do zrumienienia słoniny. Podawać z dodatkiem ziemniaków. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |