Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: PARÓWKI Z BOCZKIEM OPIEKANE
Składniki:
Składniki: 8-10 parówek (po 2 na osobę)
20 dag żółtego sera
20-30 dag wędzone-go boczku
łyżeczka mielonej papryki
keczup lub musztarda.
Sposób przygotowania:
Z parówek zdjąć osłonki, przekroić każdą wzdłuż do połowy grubości. Ser żółty pokrajać w paski długości parówek, obtoczyć w papryce i włożyć do nacięcia w parówkach. Boczek pokrajać w cienkie plasterki i owinąć nimi nadziane serem parówki, nabić na patyki lub szpikulce rożna i opiekać nad ogniskiem uważając, aby bo-czek nie przypalił się. Jeść polane keczupem lub musztardą z pieczywem. Można także parówki owinięte plasterkami boczku i przypięte drewnianymi wykałaczkami obsmażyć na tłuszczu rozgrzanym w patelni.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"