Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: STRAWA DLA KRZEPKICH MYŚLIWYCH
Składniki:
Jest to potrawa łatwa do przyrządzenia
bardzo kaloryczna
przydatna zwłaszcza w mroźne dni. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty
8 mielonych lub schabowych kotletów lub też zrazów (wcześniej usmażonych w domu)
20 dag kiełbasy jałowcowej lub toruńskiej
4 maleńkie kaszanki
4 plastry bekonu
5 dag tłuszczu
> pęczek szczypiorku
kminek
jałowiec
sól
pieprz 1-2listki laurowe.
Sposób przygotowania:
W kociołku lub rondlu rozpuścić tłuszcz, obsmażyć na nim plastry bekonu, porcje kiełbasy i kaszanki, wyjąć i przełożyć do innego naczynia. Do rondla z tłuszczem wlać wodę (pół szklanki), włożyć pokrojoną kiszoną kapustę, dodać (według uznania), 1-2 listki laurowe, parę pokruszonych ziaren jałowca, kminku, pieprzu i gotować aż kapusta zmięknie, a płyn odparuje. Pod koniec gotowania do kapusty delikatnie włożyć kotlety lub zrazy, kaszankę, kiełbasę i bekon, aby dobrze zagrzały się. Na środku każdego talerza położyć porcję mięsa (po 2 kotlety, kawałek kiełbasy i kaszanki, plaster bekonu), po bokach obło-żyć kapustą. Jako dodatek podać chleb lub pieczone ziemniaki. Może być również podane piwo lub mały kieliszek białej, wytrawnej wódki (dla dobrego trawienia i zrównoważenia zimnej aury).
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"